01 Haz
Yaş mama, kuru mamaya göre çok daha farklı bir süreçte üretilmektedir. Genel olarak et yan ürünleri, sebzeler, tahıllar, mineraller ve yağlar, su ve jelleştirme maddeleri ile karıştırılır ve sonra püre haline getirilmek üzere öğütülür. Sonra katı hale getirilmesi için bir buhar tünelinde kısmen pişirilir ve bıçaklar vasıtası ile kesilerek ürünler küp haline getirilir. Böylece ürün gerçek bir et parçası gibi görünür ve etrafı sos veya jel ile doldurularak bir konserve ya da kaba yerleştirilir, sonra kabın ağzı kapatılarak, 2 saat kadar basınçlı bir pişiricide, sterilizasyonu sağlamak için pişirilir. Bu süreç koşullarından dolayı, besinsel olarak tamamen dengeli bir yaş mama üretmek çok zordur ve genelde günlük beslenmede bir ek besin ile takviye edilmesi gerekmektedir.
Bugün Türkiye de çok farklı kalitelerde yaş mama satışı bulunmaktadır ve çoğu çok az et yan ürünü kullanılarak ve şeker ilaveli, %80-85 oranında yüksek su içeriği ile üretilmiş kalitesiz mamalardır. Ayrıca insanlar, kutunun üzerinde tavuk veya tavuk eti yazdığı zaman, mamanın içerisinde insan gıdasına uygun tavuk eti kullanıldığını düşünmektedir. Fakat, Avrupa da bir üretici, konservenin veya paketin üzerinde, tavuk veya tavuk eti oranı belirtmişse, bunun tavuğun iç organları ya da tavuk unu olabileceğini anlamalıdır.
Besinsel değerleri tam olan yaş veya kuru mamalar, köpekler için süreklilikte uygundur ve bazen köpek, birini diğerine tercih edebilir. Köpekler, kuru mamadan yeterli miktarda su elde edemeyeceği için, mamanın yanında bir kap temiz ve taze suyun bulundurulmasına önem gösterilmelidir.
Evcil hayvan besleyen kişiler, konserve mamaları daha çok ödül maması olarak kullanır. Haftada bir kere verilen bu mamalar, hem hayvanı korur hem de hayvanın daha mutlu hissetmesine yardımcı olur.