Kedi bakımı sahiplenildiğinde belirli sorumlulukları da beraberinde getirir. Önceden kedi bakımında bulunmadıysanız kedinin belirli bir bakım süreci bulunduğu bilinmelidir. Bu bakım sürecinde aylık olarak çeşitli kedi ihtiyaçları, beslenme ürünlerinin sağlanması, hastalık durumunda veteriner hekim tedavisi gibi sorumlulukların da olduğu unutulmamalıdır. Her kedi ırkı farklı bir özellik gösterir. Evde bakımı yapılacak olan kedinin özellikleri bilinmeli ve buna uygun ürünler temin edilmelidir.

Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Kedi bakımı yapmak yetişkin kedilerde farklı aşamaları gerektirir. Yavru kedinin muhakkak ki annesinden belirli bir oranda sütünü almış olması gerekir. Eğer sütten erken ayrılmak durumunda kaldıysa bir veteriner hekim ile konuşarak yavruya uygun olan mamanın ne olduğu öğrenilmelidir. Genellikle kullanılan kuru mamalar yerine yavrular için yaş mama çok sık olmamakla beraber verilebilir. Her kedinin kendi yaşına uygun bir mama çeşidi bulunur. Kedi maması satın alırken paketin üzerinde buna dair bir bilgilendirme bulunmaktadır. Kedilerin her yaşta farklı besin değerlerini vücuduna almaları gerekir. Bu sebeple hem sağlığına hem de vücut yapısına uygun olan mama seçimi tercih edilmelidir.


Kedi bakımı için önemli noktalarda risk oluşturabilecek alanların önceden önlem alınarak kapatılması gerekir. Özellikle ev içerisinde kedi bakılıyorsa her odaya girme gibi bir istekleri bulunur. Bundan dolayı odalarının kapıları ihtiyaç olunmadığını da kapatılmalıdır. Ona zarar verebilecek ve tehlike oluşturulabilecek mutfak alanlarından da uzak tutulmalıdır. Ev içerisinde bol aksesuarlı ürünlerin bulunduğu bir alan varsa buraya kedinin girmesi veya ürünler üzerinde dolaşması içinde belirli önlemler alınmalıdır. Koltuk, perde gibi ürünlere tırmanış göstermek kedilerin en seveceği şeylerdir. Bu sebeple ürünlerinizi sürekli olarak hasar verebilir veya tırmalayabilirler buna göre bir önlem alabilmek de yine ev sahibine düşer. Evde bulunan olmadığında veya kedi ile aynı ortamda olmadığında cam, pencerelerin ve kapıların kapalı olduğundan emin olunmalıdır. Bu da kediler için evde alınabilecek önlemlerden bazılarıdır.