Temelde köpeklerin profesyonel eğitime başlamaları için en az 6 aylık olmaları gerekir. Fakat ev için sosyalleşme ve tuvalet eğitimleri için 3 – 6 ay yaş aralığında olan köpekler için eğitim verilmesi mümkündür. Yavru köpek eğitimi için ideal yaş aralıklarının dışında verilen eğitimler sonuçsuz kalabilir.


Köpeklere Temel İtaat Eğitimi Nasıl Verilir?

Günlük hayatınız içerisinde en çok kullanacağınız temel komutları içerir. Köpeğin tam anlamıyla sahibinin otoritesi altına girmesini ve tasmalı olarak itaat etmesini sağlar. Burada en önemli nokta köpeğin sahibini sadece sakin ve sessiz ortamdayken dinlemesi değil özellikle yanlarında yabancılar varken, sokakta ve başka köpeklerin yanındayken yani dikkat dağıtıcı ve onu kışkırtıcı ortamlarda dinlemesidir. İçerdiği komutlar takip, otur, yat, otur bekle, yat bekle ve hayırdır.

Temel itaate ideal başlama yaşı 6 - 9 ay arasıdır. Kangal, Sibirya kurdu, samoyed, shar pei, chow chow gibi eğitimi zor olan köpeklerde mümkün olan en erken yaşta yani 6 aylıkken eğitime başlanması tavsiye edilir. Eğer köpeğin herhangi bir karakter problemi (dengesizlik, agresiflik, korkaklık vb.) yoksa 5 hafta sürer. Her ırk ve zekadaki köpeğin alabildiği ve alması kesinlikle şart olan en önemli eğitim seviyesidir. Temel itaat eğitimi olmayan köpeğe diğer eğitimler verilemez.


Köpeklere Takip Komutu Nasıl Öğretilir?

Köpeğinizin sizinle birlikte nizami bir şekilde tasmalı olarak yürümesini içerir. Köpeğiniz sizin yürüme hızınıza bağlı olarak sol tarafınızdan sizi geçmeden takip edecektir. Siz yavaşladığınızda sizinle beraber yavaşlayıp siz hızlandığınızda o da size uyum sağlayarak hızlanacaktır.

İTAAT EĞİTİMLERİ: KÖPEKLERDE OTUR KOMUTU NASIL ÖĞRETİLİR?

en kolay bunu öğrenecektir köpeğiniz.zaten sizden bir şey isteyeceği zaman mutlaka gelip karşına oturacaktır. sizin yapacağınız onun oturacağını anladığınız zaman. "otttuuuurrrrr" (uzatarak) demektir.sonra oturunca da ödül olarak seveceğiz. köpeğimiz her oturacağı an bunu ona yaparsak reflekse dönüştürebiliriz.başka bir yöntem de sevdiği bir şeyi elimizde tutup ona gösteriyoruz. sonra bunu onun yavaşça on un kafasının üstüne götürüyoruz ama yukarıdan atlayıp yakalamaya çalışmasın diye. elinize baka bilmek için boynunu biraz geriye yatırdıktan sonra bakabilmek için oturması gerekecek gene bu an ona "oootttttuuuuurrrrr" diyeceğiz. ama nasıl uzatarak.


KÖPEKLERDE YAT KOMUTU NASIL ÖĞRETİLİR?

köpeğimiz oturmuş vaziyetteyken. gene ilgisini çekecek bir cisim, yiyecekle öğreteceğiz bu komutu. bu cismi ona göstereceğiz sonra suratına (önden) yaklaştıracağız. bu arada köpeğimiz bize karşı vaziyetten oturmuş bulunuyor. sonra yaklaştırdıktan sonra dikkati o nesne üstüne yoğunlaştığında bu cismi aşağıya (patilerine) doğru indireceğiz sonra kendimize doğru çekeceğiz yavaşça. dikkati onda olduğu için yavaşça nesneyi hareket ettiriyoruz bu şekil ve köpeğimizde takip edeceği için yatış pozisyonuna geçecektir. gene pozisyon boyunca köpeğimize "yyyaaaaaatttt" diyoruz.aslında tüm komutlar için geçerli bir taktik bir şekilde dikkatini çekip onun yapması istediğimiz hareketi yaptırırken komutu veriyoruz. ödülü unutmayın bu sevgi olduğu sürece en iyisi rüşvete alışmasın.


KÖPEKLERDE BEKLE KOMUTU NASIL ÖĞRETİLİR?

köpeğimizi yanımıza alıyoruz sonra ileriye doğru bir top atıyoruz.köpeğimiz topa doğru koşmaya çalışırken yüksek bir sesle "bekle" (uzatmadan) diye bağırıyoruz.ve gitmesin diye ensesinden veya tasmasından tutuyoruz.enseden canı yanmaz korkmayın.sonra "tut" diyip köpeğimizi gaza veriyoruz o zaten direk topa koşacaktır aklı onda olduğu için.bunu defalarca yapıyoruz bir süre sonra siz tut demeden koşmamaya başlıyacak. "bekle"yi bu şekilde öğrettikten sonra.ev içinde köpeğimizi bir yere oturtuyoruz elimizde bir yiyecek alıyoruz ama o kesinlikle görmeyecek."bekle...bekle....bekle..." diyerek köpeğimizden uzaklaşıyoruz. etrafında geziyoruz biraz.sonra biz bir şey demeden orda beklerse sonra "gel" diyip. geldiğinde ödülünü veriyoruz.


KÖPEKLERDE GETİR KOMUTU NASIL ÖĞRETİLİR?

aslında çoğu köpek attığınız nesneyi size geri getirir. eğer getirmiyorsa şöyle yapabilirsiniz. kısa mesafelerde bir tahtayı filan atarak tasmasını bırakmadan onu yakalaması için yollayın. sonra tuttuğu zaman tasmayı yavaşça çekerek bir yandanda ona "aferin" diyerek kendinize çekin. sonra ağzından sopayı, ödülü alıp ona güzel bir ödül verin. ödülü size getirmenin güzel bir iş olduğunu anlasın.


KÖPEKLERE HAYIR KOMUTU NASIL ÖĞRETİLİR?

Köpeğinize yaptığı şeyin hata olduğunu anlatan komuttur. Hayır komutunu alan köpeğiniz yaptığının hata olduğunu anlayarak yapmakta olduğu şeyi bırakması gerekir. Bu komutu sadece köpeğiniz hata yaptıktan sonra değil hata yapacağını hissettiğiniz an bunu engellemek için de kullanabilirsiniz.


KÖPEKLERDE ARAMA-BULMA KOMUTU NASIL ÖĞRETİLİR?

Öncelikle köpeğimizin kökü alma yeteneği gelişimi ve devamlı sağı solu koklayan bi şeyler arayan bir köpek olması lazım.her köpek her eğitimi almaz. çok ilgisini çeken bir yiyeceği (kokulu olursa o derece makbul) bunu köpeğimize gösteriyoruz. sonra köpeğimizi tasmasıyla bir yere bağlıyoruz.onun gözü önünde ilk olarak dibindeki bir alana bu yiyeceği bolca sürüyoruz ki kokusu kalsın. sonra sanki bir kalemle çizgi çeker gibi yeri bu yiyecekle çiziyoruz yaklaşık köpeğimizin 2m önünde bir yere kadar. sonra köpeğimizi çözüyoruz elimizle onun önünde bolca koku bıraktığımız yeri gösteriyoruz orayı koklatırkende (isteğe göre ben hani, nerde kullanıyorum) "nerede" diyoruz. o arama işiyle meşgulken devamlı "nerde" diyoruz. bunu devamlı onun sevdiği oyuncaklarla yiyeceklerle yapıyoruz. bir süre sonra durup dururken nerde dediğinizde sağı solu koklamaya başlayacaktır refleks olacağı için.


KÖPEKLERE TASMALI YÜRÜYÜŞ NASIL ÖĞRETİLİR?

unutmayınki köpek sizi değil siz köpeği gezdireceksiniz.bir rottweiler yavrusu ufakken sizi çekiştire çekiştire götürürken siz aynen şirin bak önden tıpış tıpış gidiyor diyip göz yumarsanız.o büyüyüp 70kg olduğunda olacakları düşünün. köpeği solumuza alıyoruz. hayır kardeşim ben sağımda yürütecem derseniz siz bilirsiniz. tasmasını kısa tutuyoruz.ve devamlı solumuzda bizi gezmeden yürütüyoruz. ilk başlarda çok çekecektir tasmasını.eğer önümüze geçersen tasmaya bir anda aşılıp "haaayyırrr" diye kızacağız. tabi yük verip hayvanın boynunu kırmazsanız daha güzel olur. eğer baktınız iyice sapıttı beni kızak sandı çekiyor derseniz. bir anda durup yalı kazığı gibi dikilin. hiç kıpırdamayın o bir süre gitmeye çalışacaktır.asla onun yüzüne bakmayın ilgi göstermeyin bir süre sonra anlayacak ki siz istemedikten sonra gezilmiyor, size uymak zorunda o da oturacak veya yatacaktır dibinize böyle yaptığı zaman kalkıp yürüyüşünüze devam edin. elinizde olduğu sürece yavruyken köpeği dışarda tasmasız gezdirmeyin alışsın sizin yanınızda yürümeye. ilerde bir ömür tasmasız gezecek alıştıktan sonra.