Minik dostlarımız ile ilgili en büyük sorunlardan bir tanesi de hiç şüphesizdir ki tuvalet eğitimi konusudur. Eğer evinize yeni bir köpek geldiyse, ilk düşünmeniz gereken şey tuvalet eğitimidir. Bu hususta dikkat edilmesi gereken ilk nokta, köpeğinizin yaşıdır. Eğer tuvalet eğitimi vereceğiniz köpek yavru ise, yetişkin bir köpeğe nazaran çok daha kolay bir eğitim gerekir. Eğer evinize yeni gelecek olan köpek yetişkin ise, zamanında tuvalet eğitimini öğrenmiş olsalar bile yeni bir evde tekrardan eğitim almaları ve hafızalarını tazelemeleri gerekebilir.

Yavru Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Nasıl Olmalı?

Eğer yavru bir köpek sahiplendiyseniz, tuvalet eğitimi vermeniz çok daha kolaydır. Köpeklerin tuvalet ihtiyaçları, genellikle yemeklerini yedikten 5 ila 10 dakika kadar sonra ortaya çıkar. Bu süre içerisinde minik dostunuzu dışarı çıkarmanız gerekmektedir. Öncelikle yavru köpeğinizin tuvaletini yapabilmesi için ihtiyaç duyduğu alanı seçmelisiniz. Köpeğinizi bu alana getirdikten sonra onu serbest bırakabilir ya da daha rahat hareket etmesi için kayışını biraz daha uzun tutabilirsiniz. Böylece o da tuvaletini yapabilmek için kendine rahatça bir yer seçebilir. 


Tuvaletini yaptığı zaman minik arkadaşınıza köpek ödül maması verebilirsiniz. Böylece tekrar dışarı çıktığınız ve bu alana geldiğiniz zaman, tekrar bu alana tuvaletini yapabilir. Bu rutininizi sürdürmelisiniz. İlk zamanlarda yavru köpeğinizi günde 3 – 4 kere dışarı çıkarmanız gerekebilir. Bu hususta dikkat edilmesi gereken nokta, köpeğinize yemeğini her gün aynı saatlerde vermeniz ve onu her gün aynı saatlerde dışarı çıkarmanız gerektiğidir. Bir süre sonra günde sevimli dostunuzu günde 2 kere dışarı çıkarmanız yeterli olacaktır. Bu saatleri sabah ve akşam olarak kendi rutininize göre ayarlayabilirsiniz.


Yetişkin Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Nasıl Olmalı?

Eğer yetişkin bir köpek sahiplendiyseniz ve tuvalet eğitimi yoksa, aşağı yukarı benzer yöntemler ile ona bu alışkanlığı kazandırabilirsiniz. Tıpkı yavru köpeklerde olduğu gibi dışarıda belli bir alan belirleyip, ödül maması ile onu tuvaletini dışarıda yapması için teşvik edebilirsiniz. Yemek ve dışarı çıkma saatleri tıpkı yavru köpeklerde olduğu gibi yetişkin köpeklerde de aynı saatlerde ve düzenli olmalıdır. Yalnız bu hususta dikkat etmeniz gereken farklı bir nokta vardır. 

Yetişkin köpeklere tuvalet eğitimi vermek istiyorsanız, dışarıda geçirdiğiniz süreyi biraz daha uzun tutmanız gerekmektedir. Köpekler dışarıda vakit geçirmeyi ve enerjilerini harcamayı çok severler. Eğer tuvaletlerini yapar yapmaz onları eve götürüyorsanız, dışarıda daha uzun süre kalmak için tuvaletlerini yapmayabilirler. Bunun için tuvaletlerini yaptıktan sonra hemen eve dönmek yerine dışarıda biraz daha vakit geçirmeniz gerekir.