Yavru kedilerde tuvalet eğitimi yavru kediler gözlerini açtığında ve katı mamaya geçiş yaptığında başlar. Yavru kediler tuvaletini kum kabına yapmayı genellikle kendisi öğrenir. Annesinin kum kabını kullandığını gören yavru kediler tuvalet eğitimine başlamış olur. Yavru kediler ilk adım attığı yerleri annesi aracılığıyla öğreneceği için kedi sahiplerinin ekstra bir çaba sarf etmesine gerek kalmadan yavru kediler tuvalet eğitimini öğrenmiş olur.

Yavru kediler tuvaletlerini yaparken kumu kullanmayı beceremiyorsa ya da tuvalet kazaları yaşıyorsa bu durumun birkaç sebebi olabilir. Bu durumları gözden geçirerek en kısa sürede yavru kedinize kedi kumunda tuvalet eğitimi konusunda yardımcı olmalısınız. Kedilerin kedi kumunda tuvaletlerini yapabilmeleri için şu şekilde yardımcı olabilirsiniz:

  • Kedi kumu kutusunu görünür bir yere koymalısınız
  • Kum kutusunu ilk başlarda her tarafı açık modellerden tercih etmelisiniz.
  • (Kapalı olan tuvaletler ve kapaklı olan tuvaletler koku yayılmaması için iyidir fakat yavru kedilerin korkmasına veya kumu tanıyamamasına neden olabilir.)
  • Kedi sahibi kumun yerini yavru kediye göstermelidir. Kedi sahipleri bu durumda yavru kedinin görebileceği şekilde kedi kumunu eşeleyebilir ve yavru kedinin de patisini eşelemesi için yardımcı olabilir. Bu yöntem çoğu zaman işe yarar.
  • Kum kutusu yavru kediler için çok yüksek bir girişe sahipse alçak bir giriş sağlanmalıdır.
  • Evde yavru kedi tuvalet eğitimi için daha fazla yardıma ihtiyaç duyarsanız veteriner hekiminize danışabilirsiniz.